Sokan már megtalálták a párjukat, de vannak, akik talán most is az igazi után fürkészve sétálnak az utcákon, készen arra, hogy bármikor rájuk találjon a szerelem. A szingliket sokan a nagyvárosban élő, diplomás, anyagilag független, 30-as, 40-es éveikben járó, gyermektelen nőkkel azonosítják, akik számára a karrier és a szórakozás a legfontosabb. Valóban így van ez?

 

A filmeket, sorozatokat nézve legalábbis könnyen ez a kép alakulhat ki bennünk. Pedig a szinglik élete nem olyan, mint a filmekben. Sőt egészen más most szinglinek lenni, mint néhány évtizeddel ezelőtt. Korábban azokat, akik egy bizonyos életkorig nem kötöttek házasságot könnyen megbélyegezték, vénlánynak, agglegénynek nevezték őket. Manapság egyre többen élnek akarva-akaratlanul egyedül.

Azok a 20-49 évesek, akik még nem kötöttek házasságot (azaz nőtlenek, hajadonok), nincsen se tartós párkapcsolatuk, se gyermekük, egyedül élnek. Ők az animációban bemutatott szinglik.

A 2016-os mikrocenzus, azaz „kis népszámlálás” adatai szerint 188 ezer 20-39 éves, és közel 63 ezer 40-es éveiben járó szingli élt hazánkban. Tehát 251 ezren talán most is a párjukat keresik, ami meglehetősen nagy szám, hiszen ennyien élnek nagyjából Debrecenben és Egerben összesen. Míg a fiatalabb szinglik száma 2001 és 2011 között nőtt, 2016-ra pedig valamelyest csökkent, addig a 40-49 éveseké ugyanebben az időszakban folyamatosan emelkedett.

szingli párkapcsolat romantika szerelem valentin nap adat adatmozi statisztika
Fotó: RoonZ / Pixabay

A médiában megjelenő képpel szemben a szinglik többsége férfi. Azt azonban a statisztikai adatok is alátámasztják, hogy a szinglik egy magasan képzett csoport, akik elsősorban a nagyobb városokban élnek. A szinglik körében ugyanis magasabb a diplomások aránya, mint a teljes 20 éves és idősebb népesség esetében. Arányaiban a legtöbb szingli a fővárosban és a megyeszékhelyeken, megyei jogú városokban élt. Budapesten minden negyedik még házasság előtt 20-39 éves fiatal szingli volt, a 40-es éveikben járó nőtlenek, hajadonok körében ugyanez az arány 29% volt.

Szöveg és az adatok forrása: Dr. Rövid Irén

A szinglik helyzetéről részletesebben olvashat a szerző alábbi tanulmányában: Területi Statisztika, 2020. márciusi szám