2020 szeptemberétől külföldi állampolgárok csak szigorú feltételekkel látogathatnak Magyarországra, és a magyaroktól is többlet erőfeszítéseket követel a hazatérés. Ez visszaszorította a repülős utazásokat, a légitársaságok pedig járattörlésekkel reagáltak a csökkenő keresletre.

Augusztus utolsó hét napjában (augusztus 25. keddtől 31. hétfőig) még több mint 400 menetrend szerinti járatpár repült a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre/ről, ez a szám fokozatosan a harmadára csökkent október elejére. (A heti bontás a légiforgalom heti ciklikussága miatt indokolt, s mivel szeptember 1. keddre esett, a hét napos periódusok keddtől hétfőig tartanak.)

A járattörlések nem egyformán érintették a különböző viszonylatokat. A járvány külföldi élénkülése és a kapcsolódó utazási korlátozásokból eredően a légitársaságok már augusztus végén kivettek néhány desztinációt a budapesti menetrendjükből, majd ahogy érzékelték a foglalások csökkenő trendjét, szeptember első két hetében még több járatot töröltek.

Fotó: Gerhard G / Pixabay

A mediterrán térségek – például a görög szigetvilág – egy része a nyaralási főszezon végével amúgy is kiesett volna az elérhető helyszínek közül, de a Dél-, valamint Észak-Európából érkező és oda induló járatok száma drasztikusan megcsappant októberre, alig maradt belőlük.

A korábbi legsűrűbben repült városok közül London, Párizs és Varsó irányába mintegy felére csökkent a heti járatpárok mennyisége, Amszterdam és Frankfurt irányába ugyanakkor nem fogyatkozott meg jelentősen.