Nem csak vécépapírból vettünk sokat a koronavírus-járvány első hónapjai során, de pontosan miből, mennyi fogyott? Ennek néztünk utána!

 

Amikor a koronavírus-járvány márciusban először elérte Magyarországot, alaposan felborította az emberek vásárlási szokásait. A készlethiánytól tartva az élelmiszerboltokat sok helyütt megrohamozták elsősorban tartós élelmiszerekért, a forgalom a karácsonyi időszakot idézte. Ezzel együtt a patikák (az év során általában hasonló szintű) forgalmában is kiugrás jelentkezett márciusban.

2019 márciusához képest a naptárhatástól megtisztított volumenindex 13, illetve 49%-os növekedést mutatott. Áprilistól azonban mindkét üzlettípus görbéje "megnyugodott", a gyógyszert árusító helyeken még egy kicsit a szokásos alá is csökkent a kereslet.  

A ruhaüzleteknél más volt a helyzet: a korlátozások miatt sok be is zárt, forgalmuk a töredékére esett vissza, a volumen áprilisra mindössze 10%-a volt az előző évi értéknek. A benzinkutakon szintén kevesebbet tankoltak, mivel az emberek kevesebbet utaztak, áprilisban 26%-os csökkenés következett be. Májustól a korlátozások feloldása rendezni kezdte a forgalmat.

A webshopok voltak a kialakult helyzet nagy nyertesei, áprilisban rekord forgalmat (114 milliárd forint) könyveltek el Magyarországon. Májustól náluk a rendelések mérséklődése volt megfigyelhető.

Kövess minket a Facebookon!